راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد)
در این مطلب می خوانید
- 1 استابلایزر چیست؟
- 2 استابلایزر ها به چند دسته تقسیم میشوند؟
- 3 استابلایزر استاتیک
- 4 استابلایزر رله ای
- 5 استابلایزر سروو موتوری
- 6 نحوه عملکرد استابلایزر
- 7 مزایای استفاده از استابیلایزر
- 8 کاربرد استابلایزر
- 9 چگونه استابلایزر مناسب را انتخاب کنیم؟
- 10 نکات و راهنمای خرید استابلایزر
- 11 راهنمای خرید استابلایزر گلداستار
- 12 نکات مهم خرید استابلایزر خانگی
- 13 چگونه KVA یا کاوا استابلایزر را محاسبه کنیم؟
- 14 استابلایزر مناسب خود را از کجا تهیه کنیم؟
- 15 نکات ایمنی نصب استابلایزر
- 16 جمع بندی
- 17 سوالات متداول
نوسانات مکرر ولتاژ به شدت میتوانند بر عملکرد وسایل برقی اثر سو بگذارند و به آنها آسیب برسانند؛ در چنین شرایطی خرید و استفاده از تثبیتکننده ولتاژ ضروری است. استابلایزر یک دستگاه الکترونیکی بوده که وظیفه کنترل و تثبیت ولتاژ ورودی تجهیزات برقی را بر عهده دارد. تولید و عرضه انواع استابلایزرها، انتخاب نمونه مناسب آن را دشوار میسازد. از این رو آشنایی با راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) بسیار حائز اهمیت است.
تهیه استابلایزر مناسب مانع از ورود نوسانات ولتاژ نامطلوب به وسایل برقی شما میشود و در نتیجه سلامت و طول عمر آنها را تضمین میکند. همچنین قیمت خرید استابلایزر به مراتب کمتر از هزینه تعمیر و یا حتی تعویض تجهیزات برقی است. لذا برای کسب اطلاعات بیشتر پیرامون انتخاب و خرید استابلایزر مناسب با ما همراه باشید.
استابلایزر چیست؟
آشنایی با تعریف اولیه استابلایزر یکی از نکات کلیدی در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) محسوب میشود. استابلایزر یک دستگاه تثبیتکننده ولتاژ بوده که در مسیر جریان برق قرار دارد و نوسان سطح ولتاژ را کاهش میدهد تا از آسیب دیدن دستگاههای برقی جلوگیری کند. در واقع استابلایزر اتوترانسفورمری است که یک سیستم کنترل دارد و با استفاده از آن به صورت خودکار ولتاژ را تثبیت میکند. میزان ولتاژ استاندارد برق ایران برای تک فاز 220 ولت بوده ولی برای حالت سه فاز 380 ولت است. استابلایزرهای تک فاز و سه فاز به ترتیب دامنه ولتاژ ورودی در بازه 140-260 ولت و 277-430 ولت را تثبیت میکنند.
استابلایزر ها به چند دسته تقسیم میشوند؟
بررسی راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) مستلزم آگاهی نسبت به انواع آن است. انواع استابلایزر از لحاظ تکنولوژی ساخت به سه گروه استاتیک، رلهای و سروو موتوری تقسیمبندی میشوند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. اگرچه هدف نهایی انواع استابلایزر یکسان است، اما هر یک از آنها به منظور کاربرد خاصی طراحی شدهاند. این تثبیتکنندهها از تجهیزات الکتریکی در برابر نویزها و قطع و وصل شدن ناگهانی برق محافظت میکنند و در نتیجه دستگاهها میتوانند با ولتاژ ثابت به کار خود ادامه دهند.
استابلایزر استاتیک
در این بخش از راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد)، بهتر است با استابلایزر استاتیک آشنا شوید. استابلایزر استاتیک مبتنی بر فناوری PMW است که در این نوع استابلایزر رلههای الکترومغناطیسی به کار نرفته و در کل فاقد قطعه متحرک خواهد بود؛ در واقع استابلایزر استاتیک از مدار مبدل الکترونیکی برای کنترل ولتاژ بهره میبرد. این نوع استابلایزر میزان دقت و حفاظت بیشتری نسبت به استابلایزر رلهای دارد و برای استفاده در کاربردهای حساس مناسب خواهد بود. وزن کم و نصب آسان استابلایزر استاتیک، آن را برای استفاده در کاربردهای مختلف مناسب میسازد.
استابلایزر رله ای
آشنایی با تعریف اولیه استابلایزر رلهای در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) امری ضروری است. استابلایزر رلهای یک نوع تثبیتکننده ولتاژ بوده که با استفاده از رلههای الکترومغناطیسی کار میکند. در این نوع استابلایزر یک مقدار مرجع برای کنترلر آن در نظر میگیرند، تثبیتکننده ابتدا خروجی را با مقدار مرجع مقایسه میکند و در صورتی که نوسان نسبت به مقدار تعیین شده بیشتر باشد، کنترل رله را فعال خواهد کرد. در نهایت ترانسفورماتور با ورود به مدار به کنترل ولتاژ میپردازد. استابلایزر رلهای به صورت کاهنده و افزاینده بوده و ولتاژ مطلوب را برای دستگاهها فراهم میکند. قیمت اقتصادی و سادگی استفاده از این نوع استابلایزر از جمله نکات مثبت آن هستند.
واریابل تک فاز GDDM-1201-P-VI 30KVA گرین دات هند
88.300.000 تومان88.300.000 تومانخرید کنیداستابلایزر سروو موتوری
در بخشهای قبلی راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) انواع استابلایزر بررسی شدند، اکنون نوبت به استابلایزر سروو موتوری میرسد. استابلایزر سروو موتوری با استفاده از سروو موتور محبوبیت بیشتری نسبت به استابلایزر رلهای دارد، چرا که این نوع استابلایزرها دقت بیشتری داشته و برای استفاده در تجهیزات نیازمند به حفاظت بالا مناسب هستند. در استابلایزر سروو موتوری، یک سر فاز اتوترانسفورماتور تقویتکننده باک به سر ثابت اتو ترانس و سر دیگر آن به سروو موتور وصل است و بدین ترتیب حرکت سروو موتور منجر به تغییر تعداد دور سیمپیچها میشود. همچنین از اتو ترانس میتوان به منظور ترانس افزاینده و کاهنده بهره برد.
نحوه عملکرد استابلایزر
آشنایی با نحوه عملکرد استابلایزر در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) نیز خالی از لطف نخواهد بود، چرا که به درک عمیقتر این دستگاه کمک میکند. به طور کلی استابلایزرها ابتدا ولتاژ ورودی را تشخیص میدهند و در صورتی که ولتاژ بیشتر و یا حتی کمتر از حد مجاز باشد، آن را به بازه استاندارد میرسانند. استابلایزر تثبیت ولتاژ را با استفاده از یک مدار الکترونیکی انجام میدهد. دستوری که ترانسفورماتور اتوماتیک داخلی برای تولید ولتاژ مناسب به آن نیاز دارد، به کمک رلههای الکترومغناطیسی تغییر میکند.
در واقع اگر ولتاژ مورد نظر در محدوده نباشد، مکانیزمی دستور ترانسفورماتور را تغییر میدهد تا منبع ولتاژ را در محدوده ایمن بگذارد. بدین صورت تثبیتکننده با نظارت و ثابت نگه داشتن مستمر نوسانات ولتاژ که در دستگاه نمایان میشود، به عنوان یک محافظ تجهیزات عمل کرده و این اطمینان را به افراد میدهد که تمامی وسایل برقی، محدوده ولتاژ ثابتی را در ورودی دریافت میکنند. ناگفته نماند که عملیات ذکر شده در مورد اغلب استابلایزرها صحیح بوده، اما برخی از آنها سازوکارهای پیچیدهتری دارند.
مزایای استفاده از استابیلایزر
در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد)، بد نیست تا نگاهی کوتاه بر مزایای استفاده از آن نیز داشته باشید که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- تثبیت برق شهر
دلیل اصلی استفاده از استابلایزر را میتوان تثبیت ولتاژ دانست، چرا که برق شهری نوسانات بسیار زیادی دارد و این امر به دستگاههای برقی به شدت آسیب میزند. از این رو استفاده از استابلایزر نه تنها ولتاژ را تثبیت میکند، بلکه عمر و راندمان تجهیزات مصرفکننده را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد.
- کاهش مصرف انرژی
افت ولتاژ برق شهر منجر به اختلال در عملکرد دستگاهها شده و راندمان آنها را کم میکند. همچنین پایین آمدن دور الکتروموتور، گرم شدن آن را در پی دارد؛ از این رو تلفات انرژی افزایش یافته و در نتیجه برق بیشتری مصرف میکند. لذا استابلایزر با تثبیت ولتاژ، مصرف برق را به طور قابل توجهی کاهش میدهد.
- محافظت در برابر اتصال کوتاه
در صورت وقوع اتصال در خروجی و یا مدارهای داخلی استابلایزر، بلافاصله دستگاه به صورت خودکار خروجی را قطع میکند و مانع از بروز مشکلات احتمالی برای مصرفکننده میشود.
کاربرد استابلایزر
یکی دیگر از نکات مهم در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) را میتوان بررسی کاربردهای متعدد انواع استابلایزر دانست. اولین مورد استفاده خانگی از این دستگاه است، آپارتمانهای مسکونی و اداری به صورت مجزا و یا حتی کل آپارتمان میتوانند از استابلایزر به منظور حفاظت از دستگاههایی مانند یخچال و فریزر، کامپیوتر، تلویزیون، کولر گازی و … بهره ببرند. از طرف دیگر استابلایزرها در محیطهای بیمارستانی برای کنترل ولتاژ تجهیزات مهمی اعم از CT scan، سونوگرافی، MRI و یونیتهای دندانپزشکی نیز نقش موثری دارند. همچنین این دستگاهها در اماکن صنعتی برای محافظت از دستگاههای CNC، کوانتومتر، بستهبندی و چاپ استفاده میشوند. استفاده در پمپ آب، آسانسور، سالن نمایش و تالار از دیگر کاربردهای استابلایزر هستند.
چگونه استابلایزر مناسب را انتخاب کنیم؟
در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) کافی است به برخی نکات کلیدی توجه داشته باشید تا دستگاهی متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید. به عنوان اولین فاکتور بهتر است ولتاژ، توان و جریان استابلایزر را در نظر بگیرید. معمولاً این مشخصات بر روی برچسب یا پلاک دستگاه درج شده، اما اگر نبود باید به کتابچه راهنمای آن مراجعه کنید. برای محاسبه حداکثر توان باید ولتاژ را در حداکثر جریان نامی دستگاههایی که قرار است به استابلایزر متصل شوند ضرب کرد.
همچنین برای رسیدن به مقدار تثبیتکننده، به عدد به دست آمده 20-25% حاشیه ایمنی بیفزایید. آگاهی از نوع بار متصل به تثبیتکننده نیز بسیار ضرورت دارد. اغلب استابلایزرهای موجود در بازار با واحد VA (ولت آمپر) یا kVA (کیلو ولت آمپر) هستند. به دست آوردن VA واقعی از وات (W) در گرو اندازهگیریهای دقیقی است، اما مقدار تقریبی آن را میتوان از طریق افزایش 20% وات محاسبه کرد.
نکات و راهنمای خرید استابلایزر
در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) توجه به فاکتورهایی مانند برند، توان وسایل برقی، گارانتی، پریز و نوع نصب بسیار حائز اهمیت است:
- برند
اگرچه شرکتهای متعددی در زمینه طراحی و تولید انواع استابلایزرها فعالیت میکنند، اما تمامی آنها کیفیت یکسانی ندارند. از این رو بهتر است به دنبال برندهای باکیفیت و شناخته شده باشید و به هیچ وجه کیفیت را فدای قیمت آن نکنید.
- توان وسایل برقی
استابلایزر را باید متناسب با توان دستگاههای الکتریکی مورد نظر تهیه کنید، چرا که هر یک از استابلایزرهای موجود در بازار به منظور کاربرد خاصی طراحی شدهاند و برای استفاده در تمامی مکانها و محافظت از همه دستگاهها مناسب نیستند.
- پریز و نوع نصب
برخی از مدلهای استابلایزر به پریز برق مجهز هستند، اما سایر آنها به طور مستقیم سیمکشی میشوند. در مجموع استفاده از استابلایزرهایی که پریز و سیمهای بلند دارند راحتتر است. همچنین نصب دستگاه نیز بسیار مهم بوده و بهتر است آن را به دست کارشناسان مربوطه بسپارید تا از عملکرد صحیح آن مطمئن باشید.
- خدمات پس از فروش
استابلایزرها مانند تمامی وسایل الکتریکی پس از مدتی استفاده دچار استهلاک شده و نیاز به تعمیر دارند. لذا گارانتی و خدمات پس از فروش یکی از مهمترین نکات در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) بوده، چرا که بدین صورت بدون دغدغه مالی میتوانید نسبت به تعمیر دستگاه خود اقدام کنید.
راهنمای خرید استابلایزر گلداستار
بررسی راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) برند گلداستار نیز میتواند مفید باشد، چرا که به عنوان یکی از بهترین برندهای موجود در بازار شناخته میشود. برای انتخاب استابلایزر نه تنها به مشخصات فنی اعم از جریان مصرفی، تعداد فاز ورودی و توان توجه کنید، بلکه باید زمان پاسخدهی، دقت تنظیم ولتاژ و حفاظتهای جانبی دستگاه را نیز بدانید. همچنین باید از میان انواع استابلایزر، دستگاهی را انتخاب کنید که متناسب با وسایل برقی شما باشد. در نهایت بودجه مورد نظر خود را نیز تعیین کرده و در همان بازه قیمتی به دنبال بهترین انتخاب باشید.
نکات مهم خرید استابلایزر خانگی
چنانچه قصد تهیه و استفاده از استابلایزر خانگی را دارید، بهتر است برخی نکات پیرامون راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) را در نظر داشته باشید تا بهترین گزینه ممکن را انتخاب کنید. برخی از مهمترین آنها به شرح زیر است:
- نشانگر
نشانگرها ولتاژ تنظیم شده برای برق دستگاه را نمایش میدهند. استابلایزرهای پیشرفته و مدل جدید از نشانگرهای LED برخوردار هستند.
- دیجیتالی بودن
معمولاً تثبیتکنندههای دیجیتالی، عملکرد دقیقتر و قابل اعتمادتری دارند. اکثر مدلهای جدید استابلایزر دیجیتالی هستند و قابلیت سازگاری بیشتری با دستگاههای گوناگون دارند؛ تنها کافی است استابلایزر را از یک وسیله به وسیله دیگر تغییر داده تا کار کند.
- سیستم تأخیر زمانی
این ویژگی در هنگام قطعیهای برق کوتاه مدت یک تایملپس را فعال میکند و بدین صورت کمپرسور داخلی (به عنوان مثال در یخچال، تهویه مطبوع و …) مدت زمان لازم برای متعادلسازی جریان را دارد.
- حفاظت از اضافه بار
اگر اتصال کوتاه و یا هر نوع سوختگی ناشی از اضافه بار در استابلایزر رخ دهد، خروجی تثبیتکننده به طور کامل قطع و یا حتی خاموش میشود.
- مکان و شرایط نصب
تمامی استابلایزرها با برق کار میکنند، از این رو قرارگیری آنها در معرض رطوبت اتفاقات ناگواری را رقم میزند. نصب این دستگاهها در ارتفاعی بالاتر ضمن محافظت از دستگاه، جان افراد را از خطر برقگرفتگی حفظ میکند.
چگونه KVA یا کاوا استابلایزر را محاسبه کنیم؟
در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) در مصارف خانگی، محاسبه کاوا استابلایزر یکی از چالشهای مهم افراد تلقی میشود. اگرچه این محاسبه فرمول مشخص و سادهای دارد، اما پارامترهای مختلفی اعم از نوع بار، راندمان استابلایزر، ضریب قدرت، نوسانات ولتاژ و جریان بر محاسبات دقیق تأثیر میگذارند. فرمول محاسبه کاوا استابلایزر به شرح زیر است:
kVA = (P/PF)/V
kVA همان توان ظاهری استابلایزر بر حسب کیلو ولت آمپر، P توان حقیقی کل بار به وات، PF ضریب قدرت بار و V ولتاژ نامی بار به ولت هستند. ابتدا باید ولتاژ ورودی دستگاههایی که قصد کنترل ولتاژ آنها را دارید را مشخص کنید؛ سپس میزان قدرت مورد نظر را نیز معین سازید. در نهایت حاصلضرب ولتاژ وسایل الکتریکی را با جریان به دست آورید و مقدار نهایی را بر 1000 تقسیم کنید و بدین ترتیب میزان kVA استابلایزر مورد نظر مشخص میشود. لازم به ذکر است که در مجموع محاسبه kVA به دانش فنی نیاز دارد و بهترین راه مشورت با کارشناسان مربوطه همچون متخصصان ساوا الکتریک است.
استابلایزر مناسب خود را از کجا تهیه کنیم؟
مطابق با مطالب ذکر شده در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) دریافتید که استابلایزر یکی از دستگاههای ضروری برای محافظت از سایر وسایل برقی است، از این رو باید نمونه مرغوب و اورجینال آن را تهیه و استفاده کنید. همانطور که انتظار میرود استابلایزر جزو وسایل گران قیمت محسوب میشود و باید در هنگام خرید به برند، گارانتی و خدمات پس از فروش آن دقت کنید، چرا که برندهای معتبر خدمات پس از فروش بهتری ارائه میدهند و میتوانند در صورت بروز مشکلات احتمالی، در سریعترین زمان ممکن آن را رفع کنند.
نکات ایمنی نصب استابلایزر
پیشتر به طور کامل با راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) آشنا شدید، بد نیست تا دو مورد از مهمترین نکات ایمنی هنگام نصب آن را نیز بدانید. به عنوان اولین مورد میتوان به انتخاب کابل مناسب اشاره کرد، در واقع طول و قطر کابل ورودی تعبیه شده در قسمت input ولتاژ و کابل خروجی که در بخش output ولتاژ استابلایزر نصب میشود باید متناسب با مقدار توان و جریان مصرفی باشد. همچنین بر روی استابلایزر دو فیوز مینیاتوری به نام regulation و bypass وصل است که هرکدام از آنها وظایف مشخصی را بر عهده دارند و استفاده از آنها باید طبق دستورالعمل سازنده و شرایط خاص انجام شود. در مجموع نصب استابلایزر فرآیند تخصصی بوده و باید حتماً آن را به دست متخصصان حرفهای بسپارید.
جمع بندی
در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد) به طور کامل تمامی زوایای انتخاب و خرید استابلایزر مناسب بررسی شد و دریافتید که توجه به مشخصات فنی دستگاه، برند و شرکت سازنده و گارانتی از جمله مهمترین نکات هنگام خرید آن هستند. با در نظر گرفتن نکات ذکر شده میتوانید محصولی باکیفیت و متناسب با نیاز خود را تهیه کرده تا از خرابی وسایل الکتریکی به دلیل نوسانات مکرر برق جلوگیری کنید. ناگفته نماند که بهترین راه برای تهیه استابلایزر مرغوب، مراجعه به فروشگاههای معتبر همچون ساوا الکتریک است که همواره کیفیت و اصالت تمامی محصولات را تضمین میکند. چنانچه به اطلاعات کاملتری در این زمینه نیاز دارید میتوانید با کارشناسان ساوا الکتریک در ارتباط باشید.
سوالات متداول
- چرا باید از استابلایزر استفاده کرد؟
حفاظت از دستگاههای الکتریکی، بهبود عملکرد آنها و کاهش هزینههای تعمیر و تعویض مهمترین دلایل آن هستند.
- چه عواملی بر قیمت استابلایزر تأثیرگذار هستند؟
از جمله آنها میتوان برند سازنده، توان دستگاه، تک فاز یا سه فاز بودن، کیفیت سیمپیچ، سرعت پاسخدهی و کیفیت مدار کنترلی را نام برد.
- در هنگام خرید استابلایزر به چه مشخصات فنی باید توجه کرد؟
مطابق با مطالب ذکر شده در راهنمای خرید استابلایزر (نکات صفر تا صد)، مهمترین آنها توان، رنج ولتاژ ورودی و خروجی و جریان مصرفی هستند.
بیشتر بخوانید:
استابلایزر چیست و چگونه کار میکند؟
انتخاب استابلایزر مناسب برای تلویزیون